Vajrat esenciale nga studimet e kryera

Në tetor 2014 një studim i kryer në "Journal of Complementary Medicine" flet për një krem ​​me 3% vaj esencial i cili vepron në dhimbjet e qafës në mënyrë shumë domethënëse. Në vitin 2015, një studim nga Babol, Universiteti i Shkencave Mjekësore në Iran zbuloi se vaji esencial i trumzës në Thujanol është më efektiv se Ibuprofen në lehtësimin e dhimbjeve menstruale.


Në janar 2002, një artikull publikoi "teste klinike paraprake mbi përgatitjet tropikale të vajit esencial të gjetheve të lirit Ocimum gratissimum për trajtimin e akneve vulgaris" një ekip studiuesish nga Universiteti Obafemi Awolow në Nigeri gjeti një reduktim 50% të lezioneve të akneve duke propozuar sa vijon përgatitja: 7 pika vajra esencialë të Borzilokut të holluara me 50 pika alkool ishin më efektive për trajtimin e akneve. E njëjta gjë për aknet.


Në vitin 2012, një studim i Institutit Kombëtar për Monitorimin e Shëndetit (InVS), u zbulua se 750 infeksione në vit janë për shkak të shtrimeve në spital dhe 000 pacientë të shtruar në spital vdesin në vit në Francë.

Tre bakteret përgjegjëse për infeksionet spitalore janë

26% Escherichia coli

16% Staphylococcus aureus

Pseudomonas aeruginosa në 8,4%

Shkaku është një rezistencë kryesore bakteriale e lidhur me përdorimin abuziv dhe të përsëritur të antibiotikëve alopatikë. Disa nga vajrat esencialë kanë veti shumë të fuqishme si antibakterial dhe gjithnjë e më shumë studiues po studiojnë këtë rrugë për të luftuar kundër infeksioneve spitalore.


Në Spitalin Universitar të St Paul në Minesota në Shtetet e Bashkuara, një studim i miratuar nga komiteti i etikës po teston përdorimin klinik të disa vajrave esencialë të cilët synojnë të reduktojnë ankthin tek pacientët që do t'i nënshtrohen operacioneve. Vaji esencial i lavandinës tashmë është përdorur dhe studiuar në studime të tjera klinike për ankthin.


Helichrysum italian i njohur për vetitë e tij anti-hematoma dhe shumë shëruese u përdor dhe u njoh nga Doktor V.Voinchet, kirurg plastik dhe doktor A.-M. Giraud-Robert, mjek i përgjithshëm në Aix en Provence në 2007. I lidhur me vajin vegjetal të Rosehip nga Çili në periudhën e menjëhershme postoperative e cila përshpejton shumë shpejt procesin e shërimit dhe resorbimit të hematomave. Edema dhe mavijosjet pas operacionit në operacionin e fytyrës dhe qafës u reduktuan me 50% në vëllim.


Në vitin 2010, një studim nga Universiteti i Shkencave Mjekësore të Shirazit në Iran, zbuloi efektet antioksiduese si dhe reduktimin e stresit në trup falë vajit esencial të dëllinjës. Një tjetër studim gjerman i publikuar në vitin 2010 në revistën ndërkombëtare “Natural Products Analyzed” shpjegon se vaji esencial i dëllinjës përmban edhe veti anti-bakteriale.


Në Indi, në vitin 2015 një studim i kryer nga Qendra e Bimëve Mjekësore dhe Aromatike, do të konfirmonte efektivitetin e vajit esencial të Pemës së Çajit për trajtimin e akneve të njohura për vetitë e tij të rëndësishme anti-bakteriale. Studimet e kryera në Universitetin e Shkencave Mjekësore të Isfahanit në Iran dhe Kolegjin Australian të Dermatologëve kanë zbuluar një përmirësim të dukshëm në lezionet e akneve pas përdorimit të vajit esencial të Pemës së Çajit.


Në vitin 2002, një artikull i botuar në "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" përmend efektivitetin e vajit esencial të Pemës së Çajit në luftën kundër krimbit.


Në vitin 1997, një studim i kryer nga Universiteti i Liverpool-it në Angli konfirmoi se vaji esencial i mentes mund të zvogëlojë në mënyrë shumë efektive të përzierat pas operacionit, dhe një studim tjetër në vitin 2010, Kërkimi Mjekësor i Universitetit të Shkencave të Shirazit në Iran zbulon efekte të rëndësishme të vajit esencial të mentes në të vjella. dhe migrena.


Në vitin 2006, në spitalet universitare të Strasburgut u krye një studim shkencor mbi foshnjat e lindura para kohe që vuanin nga apnea, me objektivin që të lejonte foshnjat të merrnin frymë normalisht dhe vaji esencial i vaniljes i shpërndarë në inkubatorë tregoi një ulje në 36% të apneave të shfaqura. Një studim u botua së fundmi në revistën ndërkombëtare Pediatrics dhe aktualisht po vazhdon për një popullatë më të madhe fëmijësh për të shmangur konsumin që nuk është mjaftueshëm efektiv dhe ka efekte anësore të padëshiruara.


Sëmundja e Alzheimerit korrespondon me lezione të ndryshme të prekura në nivel të SNQ; Në Spitalin Universitar të Nicës, Memory Resources and Research Center (CMRR) vlerëson ndikimin e vajrave thelbësorë në sjelljen e pacientëve me sëmundjen Alzheimer.

Strukturat e përshtatshme për këto patologji shpesh përdorin vajra esencialë në difuzion dhe masazh. Rezultatet janë shumë qetësuese sepse është vërejtur një përmirësim në sjelljen e pacientëve. Në Japoni, në vitin 2016, një ekip studiuesish nga Universiteti i Tottori konfirmoi se disa vajra esencialë stimulojnë pacientët dhe kanë një ndikim në funksionet njohëse.

Shpërndarja e disa vajrave esencialë mund të përmirësojë përqendrimin dhe të qetësojë gjendjet depresive, të tilla si vaji esencial i Lavandinit ose vaji esencial i Petit Grain Bigarade.

Në vitin 2006, Shoqata Britanike për Psikofarmakologjinë (BAP) zbuloi efektivitetin e vajrave esencialë për të trajtuar çrregullimet e sjelljes veçanërisht për pacientët me sëmundjen Alzheimer.

Janë renditur 11 studime klinike në lidhje me përhapjen e vajit esencial të vërtetë të livandës në trajtimin e njerëzve të shqetësuar mendërisht dhe objektivi është të qetësojë gjendjet e tyre të ankthit. Dy përbërësit aktivë të përmbajtur në vajin esencial të Lavandës së Vërtetë si linalo dhe linalil acetat kanë demonstruar efektivitetin e tyre në reduktimin e agresivitetit të njerëzve me demencë. U rekrutuan 70 të rritur me demencë dhe për tre javë vaj esencial i vërtetë i livandës shpërndahej çdo ditë. Studimi nuk specifikon nëse difuzioni ndodhi nga mëngjesi në mbrëmje apo në orare specifike, por testet e agjitacionit ishin veçanërisht domethënëse dhe treguan se pacientët ishin shumë më të qetë gjatë përhapjes së vajit esencial të livandës së vërtetë. .


Një studim klinik në vitin 2012 u krye në Spitalin Universitar Daejon në Korenë e Jugut mbi njëqind infermiere që vuanin nga dhimbje mjaft të konsiderueshme menstruale, shkalla e të cilave është më e madhe se 5 nga 10; Këto infermiere aplikuan në mëngjes dhe në mbrëmje në një lugë çaji vaj vegjetal Aguliçe 1 pikë vaj esencial Ginger + 1 pikë vaj esencial Clary Sage + 1 pikë vaj esencial Rosat Geranium + 1 pikë vaj esencial Rose Centifolia + 1 pikë vaj esencial Damask vaj esencial për vetë-masazh në bark. Studiuesit vlerësuan një përmirësim të dukshëm si në dhimbjen menstruale ashtu edhe në ankth.


Një studim i fundit i vitit 2017 nga studiues në Universitetin Long Island tregon se vaji esencial i rigonit mund të përdoret për të trajtuar kancerin e prostatës. Supiya Bavadekar Asistent Profesor i Farmakologjisë në Universitetin Arnold dhe Marie Schwartz nga LIU aktualisht po eksperimentojnë me molekulën e fenolit Carvacrol që gjendet në vajin esencial të rigonit në qelizat e kancerit të prostatës. Carvacrol mund të shkatërrojë qelizën kanceroze, por këto studime nuk kanë përfunduar.

Studiues të tjerë në Kanada në vitin 2001 vunë në dukje fuqinë antibakteriale, antiinfektive, antiparazitare të vajit esencial të rigonit.

Një studim u botua duke përfshirë një në 2001 dhe u zbulua në 18 minj të kontaminuar me Staphylococcus aureus se minjtë mbijetuan duke u trajtuar me vaj esencial të rigonit dhe i njëjti rezultat bindës tek minjtë e infektuar me Candida Albicans.


Në vitin 2016, një studim australian Andrew C. Satchell AC "Departamenti i Dermatologjisë, Spitali Royal Prince Alfred dhe Instituti Australian Kërkimor i Vajit të Pemës së Çajit në Australi krahasuan në një studim klinik dyfish të verbër, veprimin e vajit esencial të Pemës së Çajit te pacientët me "Athlete Interdigital Këmbë": skuqje dhe kërpudhat midis gishtërinjve në disa këmbë sportive. U zbulua se pas 4 javësh duke aplikuar midis gishtave të këmbëve në mëngjes dhe në mbrëmje 3 deri në 4 pika vajra esencialë të Pemës së Çajit të holluar me 3 deri në 4 pika vaj vegjetal Nigella, rezultate shumë inkurajuese kanë treguar një kurë mikologjike. Ky studim u miratua nga Komiteti i Rishikimit të Etikës i Spitalit Mbretëror të Princit Alfred në Sidnei.


Në dhjetor 1998, studiuesit e Isabelle C. Hay, Magaret Jamieson dhe Antony Dr Ormorod botuan një artikull nga Universiteti i Aberdeen në Britaninë e Madhe mbi alopecia areata pas një studimi klinik të kryer për trajtimin e alopecia areata. 84 pacientë që nuk ishin as shtatzënë, as që vuanin nga epilepsia dhe as hipertensioni, aplikuan 2 pika vajra esenciale të trumzës Vulgaris me linalool + 3 pika vajra esenciale të livandës së vërtetë + 3 pika vajra esencialë të rozmarinës 1.8 Cineole + 2 pika vajra esenciale të Atlas Cedar vajra të përziera me 3 ml vaj vegjetal Jojoba dhe 20 ml vaj vegjetal të farave të rrushit. Trajtimi është të aplikoni një lyerje të kësaj përzierjeje në lëkurën e kokës për të paktën 2 minuta, duke masazhuar çdo cohë dhe duke shtuar një peshqir të ngrohtë rreth kokës për të lejuar depërtim më të mirë. Një përmirësim i dukshëm u verifikua pas 3 muajsh dhe 7 muajsh, por studimi nuk specifikon kohëzgjatjen e trajtimit, megjithatë më shumë se 44% e pacientëve panë rritje në rritjen e flokëve. Rezultatet ishin shumë inkurajuese.


Në vitin 2014, Yunes Panahi Profesor i Kujdesit Intensiv në Universitetin e Shkencave Mjekësore Baqiyatallah kreu një studim mbi efektet e vajit esencial të Myrtle për trajtimin e hemorroideve. Studimi klinik u zhvillua nga viti 2009 deri në vitin 2011. Një locion tonik i përgatitur nga vaji esencial i Myrtle i kombinuar me një pomadë që përdoret për trajtimin e hemorroideve. 106 pacientë u ekzaminuan fillimisht nga mjekët për të vlerësuar një diagnozë aktuale të simptomave të tyre. Më pas e aplikuan këtë locion në mëngjes dhe në mbrëmje për 15 ditë. Janë vërejtur rezultate shumë pozitive pasi është vërejtur një ulje prej më shumë se 50% e simptomave të tyre. Një alternativë e mirë natyrale për trajtimin efektiv dhe pa dhimbje të hemorroideve.


Në vitin 2015, në bashkëpunim me Dr. A.Zhiri, mjek i bioteknologjisë bimore dhe studiues, kryen një studim klinik të trajtimit të zbokthit me vaj esencial të limonit. 30 vullnetarë tajlandezë meshkuj dhe femra të moshës 20 deri në 60 vjeç me një numër të konsiderueshëm zbokthi të fërkuar në mëngjes dhe në mbrëmje me një tonik flokësh 200 ml të kombinuar me 10% vaj esencial të barit të limonit. Pas 2 javësh, pati një ulje prej më shumë se 60% të zbokthit pa asnjë irritim të kokës.


Në vitin 2012, një studim iranian donte të provonte efektivitetin e disa vajrave esencialë në lehtësimin e simptomave të menopauzës.

90 gra në postmenopauzë u rekrutuan sipas kritereve që plotësonin specifikimet e studimit klinik. Ky eksperiment u zhvillua në spitalin gjinekologjik në Teheran. Trajtimet ishin masazhi i barkut, femurit nga një mami e certifikuar për 30 minuta dy herë në javë për 2 javë. Pacientët ishin në një pozicion të shtrirë me një jastëk të vendosur nën gjunjë. Rezultatet konfirmojnë një reduktim të dukshëm të simptomave të menopauzës. Ky studim u vërtetua nga komiteti i etikës i “Universitetit të Shkencave Mjekësore të Teheranit”.


Në vitin 2008, u krye një studim për trajtimin e mastitit me vajra esencialë.

Mastiti është një reaksion inflamator i gjëndrës së qumështit me origjinë infektive toksike ose traumatike. Në industrinë e qumështit, ajo përfaqëson një nga patologjitë më të rëndësishme dhe më serioze. Shëndeti i lopës përkeqësohet ndjeshëm dhe nëse kjo sëmundje nuk trajtohet shpejt mund të çojë në vdekje.

Në vitin 2005, GAB (Grupi i Fermerëve Organik) 56 i Morbihanit kërkoi një anketë me 290 prodhues të qumështit për të gjetur zgjidhjet e tyre kur lopët e tyre preken nga mastiti. Pas konsultimeve të shumta me fermerët, GAB 56 vendosi të kryejë prova terapeutike në terren duke përdorur vajra esencialë për të zbuluar saktësisht nëse është e mundur të trajtohet ky infeksion me aromaterapi.

Shkaktarët e kësaj sëmundje janë: Streptoccocus aureus, Streptoccocus dysgalactiae dhe Escherichia coli, Streptoccocus uberis, Streptoccocus agalactiae.

Zgjedhja e vajrave esenciale u fokusua në vajin esencial të trumzës së gjetheve Sarrette, i njohur për vetitë e tij shumë të fuqishme anti-infektive dhe anti-bakteriale. Noble Laurel dhe Rozmarina Verbenone shumë efektive si anti-inflamatore dhe shëruese. Janë zhvilluar disa prova klinike në një tretësirë ​​të bazuar në vajra esenciale të trumzës së gjetheve të shijshme, Dafinës Noble dhe Rozmarinës Verbenone i holluar në vaj vegjetal luledielli, i injektuar në një shiringë intramamare 10 ml për një përdorim. Duket se kryhet një injeksion në ditë. Rezultatet pas ditës së 14-të ishin shumë inkurajuese por mbetet të eksperimentojmë me formulat e saj me vajra të tjerë esencialë për të siguruar shërim të plotë. Pa dyshim, është vërejtur një reduktim shumë i fortë i simptomave dhe më shumë se 50% e lopëve janë shëruar nga kjo sëmundje, por duhet të kryhen studime të tjera klinike për të zbuluar nëse do të ishte e mundur të lidhej edhe një trajtim alopatik dhe nëse është e dëshirueshme të shtoni edhe vajra të tjerë esencialë dhe në çfarë doze ditore. Aromaterapia do të jetë një alternativë shumë e mirë natyrale për trajtimin e kafshëve në mënyrë që të reduktohet përdorimi i antibiotikëve me efekte të shumta anësore.


Në korrik 2013, një studim i botuar në Journal of Anesthesiology and Pain Medicine zbuloi se vaji esencial i vërtetë i livandës së thithur u ofroi 60 grave shtatzëna lehtësim dhimbjeje pas seksionit cezarian, mjaft domethënës. Vaji esencial i Lavandës së vërtetë përdoret për të reduktuar stresin dhe për të ofruar relaksim më të mirë.


Në vitin 2006, 30 pacientë me kancer u trajtuan për tumore nekrotike me erë të keqe të kokës dhe qafës. Objektivi i këtij studimi dhe propozimi i një protokolli të bazuar në vajra esencialë në qendrat e kujdesit paliativ dhe në spitale për trajtimin e plagëve, veçanërisht në fund të jetës. Ulceracionet neoplazike nekrotike janë në të shumtën e rasteve të superinfektuara dhe përbëjnë një problem real shëndetësor, higjienës dhe rehati për pacientin dhe kujdestarin. Profesor Warnke et Al nga Universiteti i Düsseldorf-it ka zgjedhur të ofrojë terapi orale me antibiotikë të lidhur me trajtimin me aplikimin lokal të vajit esencial antibakterial, anti-infektiv dhe vajrave esencialë të këndshëm nuhatës. Kjo përzierje përbëhej nga 70 mg eukalipt të rrezatuar + 50 mg vajra esencialë të pemës së çajit, 45 mg vajra esenciale të barit të limonit, 45 mg vaj esencial limoni + 7 mg gjethe karafili, + 3 mg trumzë + një bazë etanoli 40%. Rezultatet konfirmuan fuqinë shumë të rëndësishme antibakteriale si dhe vetitë e tij anti-inflamatore. Plus, një reduktim i aromave të pakëndshme. Kjo i lejon pacientët të kenë një cilësi më të mirë jete dhe të monitorohen për gjendje të rregullt mjekësore. Pas tre javësh trajtimi me vajra esencialë, disa nga fistulat u mbyllën dhe u vu re vërtet një rehati më e mirë higjienike.


Fondacioni i Artritit raporton se një studim i fundit nga Universiteti i Majamit hetoi një sërë vajrash esencialë për të lehtësuar dhimbjet e forta të kyçeve si artriti, artriti reumatoid dhe sëmundje të tjera të kyçeve. Objektivi është të ofrohet një preparat lokal i bazuar në vajra esencialë për të qetësuar dhimbjet fizike dhe emocionale. Studimi arriti në përfundimin se vaji esencial shumë anti-inflamator i xhenxhefilit është efektiv dhe ndihmon në reduktimin e dhimbjes dhe ngurtësimit në nyjet në gju. 247 pacientë që vuajnë nga osteoartriti i gjurit, vaji esencial i xhenxhefilit redukton dhimbjen e osteoartritit me 40%. Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos kanë demonstruar se vaji esencial i xhenxhefilit ka veprim anti-inflamator, por edhe veprim anti-ulçerë dhe antioksidues në nivel qelizor, si dhe përfitime analgjezike.


Në vitin 2009, një artikull i botuar në "Scientific Reports" tregon se vaji esencial i temjanit dhe vaji esencial i mirrës janë shumë efektivë në trajtimin e sëmundjeve inflamatore, veçanërisht kur kombinohen. Këto dy vajra esencialë ndihmojnë në reduktimin e ndjeshëm të inflamacionit.

Në një artikull të cituar në "European Journal of Medical Research" në vitin 2009, u tregua se vaji esencial i portokallit kishte veti qetësuese dhe antioksiduese për të luftuar dhimbjet e kyçeve. Shtoni 10 pika vajra esenciale të portokallit në një lugë çaji vaj vegjetal avokado ose bajame të ëmbël dhe masazhoni dhimbjet e artritit.

Në vitin 2013, revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine botoi një studim duke shpjeguar se një përzierje e vajrave esencialë të Kamforit, Eukalipt limoni, vaj esencial limoni, vaj esencial portokalli Sweet, vaj esencial mente dhe vajra esenciale rozmarine kamfuri të kombinuara me vajra bimore të Aloe Verës. vaji lehtësonte dhimbjet e kyçeve në mënyrë shumë efektive.


Në nëntor 2017, studiuesit nga Universiteti Johns Hopkins (Baltimore) publikuan një artikull në "Frontiers in Medicine" për të trajtuar sëmundjen Lyme me disa vajra esencialë. Në të vërtetë, kjo sëmundje ose borrelioza Lyme është një sëmundje shumë e zakonshme e transmetuar nga vektorët në Francë me rreth 29 raste në vit, sipas agjencisë publike në Francë. Është pickimi i rriqrës që transmeton bakteret. Borrelia Burgdorferi. Një antibiotik alopatik normalisht shëron, por 000% deri në 10% e njerëzve me sëmundjen Lyme vazhdojnë të vuajnë nga dhimbjet dhe lodhja e muskujve dhe kyçeve. Kjo sëmundje mund të prekë edhe mëlçinë, zemrën, kyçet dhe sistemin nervor. Studiuesit kanë zbuluar se tre vajra esencialë si vaji esencial i rigonit kompakt, kanellës, karafilit që përmbajnë një përmbajtje të lartë të komponimeve fenolike kanë një veprim shumë efektiv për trajtimin e baktereve. Veprimi i tij shumë i fuqishëm antimikrobik zvogëlon ndjeshëm madhësinë e kolonive të mikroorganizmave të grumbulluara në biofilma. Është zbuluar se antibiotikët alopatikë kanë një veprim shumë më pak efektiv ndaj baktereve sesa vaji esencial i rigonit me fuqinë e tij të fortë antibakteriale. Nevojiten prova in vivo dhe klinike te njerëzit për të konfirmuar rezultatet. Natyropatja Judith Albertat shpjegon në librin e saj "Lyme, zgjidhje natyrale" e cila ishte në gjendje të përmirësonte gjendjen e saj natyrore me vajra esencialë. Doktor Richard Horowitz, autor i "Shërimit të Lyme dhe sëmundjeve kronike të pashpjegueshme" gjithashtu përdor disa vajra esencialë për të trajtuar pacientët e tij në kombinim me trajtimin alopatik.


Në gusht 2016, u kryen studime të publikuara në Journal of Contemporary Dental Practice mbi efektivitetin e vajit esencial të lëvores së Kinës. Rezultatet treguan se vaji esencial i lëvores së kanellës ka një veprim shumë të fuqishëm anti-bakterial. Studimi arriti në përfundimin se vaji esencial i kanellës është një agjent antibakterial efektiv kundër biofilmit planktonik dhe E. Faecalis dhe do të zotëronte një agjent të shkëlqyer antimikrobik në trajtimin e kanalit të rrënjës.

Studimet e fundit janë kryer në Departamentin e Shkencës dhe Teknologjisë së Ushqimit të Universitetit të Tenessee për të vlerësuar përfitimet e vetive antibakteriale të vajit esencial të Thyme Thymol kundër baktereve që gjenden në qumësht dhe salmonelë. Rezultatet e publikuara në International Journal of Food Microbiology përmendin se "nanoemulsionet" mund të mbrojnë ndjeshëm trupin tonë kundër baktereve duke përdorur vajin esencial të trumzës si një ruajtës antimikrobik për ushqimin.


Disa vajra esencialë janë studiuar në Departamentin e Shkencave Biologjike të Universitetit të Mançesterit Metropolitan në Mbretërinë e Bashkuar kundër infeksioneve të ndryshme stafilokoksike dhe vajrat esencialë të testuar për veprimin e tyre antibakterial dhe antiinfektiv janë vaji esencial i Patchouli, Tea Tree, Geranium. , Ekstrakt i farës së livandës dhe grejpfrutit të vërtetë. Secili prej vajrave esencialë është vlerësuar individualisht ose në kombinim me qëllim që të dihet efektiviteti i këtyre vajrave esencialë për veprimet e tyre antibakteriale kundër tre llojeve të Staphylococci aureus në veçanti Oxford. S aureus (EMRSA 15) dhe MRSA (Typable). Në difuzion, është zbuluar se kombinimi i ekstraktit të farës së grejpfrutit dhe vajit esencial të Geraniumit është po aq efektiv sa vaji esencial i Geraniumit dhe Pemës së Çajit.


Në korrik 2016, sipas hulumtimit të botuar në Applied and Environmental Microbiology, disa vajra esencialë antimikrobikë kanë provuar efektivitetin e tyre në shkatërrimin e baktereve në biofilma më mirë se antibiotikët alopatikë të përshkruar. Vaji esencial i kanellës ka një veprim shumë të rëndësishëm anti-mikrobik.

Në mars 2018, një studim i botuar në Journal Of Intercultural Ethnopharmacology zbuloi se vaji esencial i Vetiverit funksionon për të qetësuar dhe balancuar sistemin nervor ndërsa stimulon sistemin e qarkullimit të gjakut tek fëmijët me hiperaktivitet dhe/ose impulsivitet ADHD (Çrregullimi i Rregullimit i karakterizuar nga pavëmendja). studimet shkollore. Rreth 6,4 milionë fëmijë janë të prekur nga kjo patologji. Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) specifikon se terapia e sjelljes ofrohet si një trajtim i linjës së parë dhe më pas kombinohet me trajtimin me ilaçe. Por të dhënat nga CDC (Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) zbuluan se gjysma e parashkollorëve me ADHD marrin trajtim alopatik. Është e trishtueshme të theksohet se efektet e padëshiruara të disa ilaçeve nuk ndihmojnë asgjë për gjendjen shëndetësore të këtyre fëmijëve, disa prej të cilëve vuajnë nga humbja e oreksit ose çrregullimet e gjumit. Hulumtimi i kryer nga DR. Terry S. Friedmann, një mjek që merr parasysh trupin dhe shpirtin për të gjithë pacientët e tij dhe ka konsideruar rëndësinë e vajrave esencialë në trajtimin e disa sëmundjeve. Ai zbuloi se vaji esencial i Vetiverit ishte shumë i dobishëm për fëmijët me ADHD dhe një herë e thithi këtë vaj esencial tri herë në ditë për 1 ditë, sjellja e fëmijëve dhe valët e trurit të tyre përmirësoheshin. Rezultatet e shkollës ishin më të mira dhe 30% e fëmijëve përjetuan rezultate të ngjashme edhe duke thithur vaj esencial kedri. Në të vërtetë, përmbajtja e lartë e sesquiterpenit të vajit esencial të kedrit përmirëson oksigjenimin e qelizave të trurit. Elektrencefalogrami zbulon një përmirësim të aktivitetit të trurit.


Në gusht 2010, studimet shkencore zbuluan se disa vajra esencialë mbështesin trupin në parandalimin e kancerit. Në të vërtetë, është treguar se disa vajra esencialë veprojnë drejtpërdrejt në qelizat e kancerit. Vaji esencial i trumzës me timol i njohur për vetitë e tij anti-infektive, antibakteriale dhe shumë efektiv në trajtimin e patologjive të frymëmarrjes, do të vepronte kundër kancerit.

Një studim i vitit 2010 i kryer në Zvicër vlerësoi disa vajra esencialë duke përfshirë këtë kundër qelizave të kancerit të gjirit MCF-7, qelizave të kancerit të mushkërive A-549 dhe qelizave të kancerit të prostatës PC-3. Vaji esencial i trumzës me Thymol do të kishte citotoksicitet të fortë ndaj 3 llojeve të qelizave të kancerit të njeriut. Vaji esencial i trumzës me timol që përmban një përmbajtje të lartë fenolesh mbi 70% ka një veprim që ruan mekanizmin shkatërrues të kancerit.

Vaji esencial i rigonit, shumë i fuqishëm kundër infeksionit, antibakterial dhe antiparazitar vepron si një antibiotik natyral. DR Supriya Bavadekar, Asistent Profesor i Farmakologjisë në Kolegjin e Farmacisë dhe Shkencave Shëndetësore të Universitetit Long Island, kreu një studim në grup mbi Carvacrol, një molekulë shumë dominante që përmbahet në vajin esencial të rigonit dhe që vepron shumë fuqishëm në qelizat e prostatës. Përbërjet në vajin esencial të rigonit janë zbuluar se përdorin rrugë sinjalizuese që ndalojnë qelizat e kancerit. DR Bavadekar shpjegon se vaji esencial i rigonit njihet për fuqinë e tij të fortë antibiotike natyrale, ky vaj esencial vepron si një vaj esencial shumë anti-inflamator edhe më i fuqishëm se Shafrani i Indisë në qelizat e kancerit. Një studim i botuar në revistën Industrial Crops Products zbuloi se vaji esencial i kamomilit ka veti të fuqishme antioksiduese. Ky hulumtim vlerëson 11 vajra esencialë: livando, trumzë, shije malore, nenexhik, tarragon, sherebelë, temjan, rozmarinë.

Sa i përket kamomilit, studimet e kancerit do të zbulonin se përbërësi më bioaktiv i kamomilit është identifikuar si Apigenin. Studime të tjera kanë treguar se ekstraktet e kamomilit kanë një efekt të rëndësishëm në frenimin e shumë linjave qelizore të kancerit të njeriut.

Një tjetër studim zviceran i kancerit në vitin 2010, dhe sipas imunologut, Mahmoud Suhail në Oman "kanceri fillon kur kodi i ADN-së në bërthamën e qelizës dëmtohet" Askush nuk e mohon vlerën e tyre medicinale, veçanërisht në rastin e kancerit. Frekuenca e një trupi të shëndetshëm varion nga 62 në 78 MHz dhe fillon në 58 MHz nëse personi është i sëmurë. Hulumtimet kanë treguar se disa nga vajrat esencialë më të njohur si grejpfruti, jasemini, trëndafili, livando, limoni, trumza, kamomili, xhenxhefili dhe kanella do të ndihmojnë në luftimin e kancerit. Studiuesit kontrolluan potencialin antibakterial, si dhe toksikologjinë invitro kundër linjave qelizore të kancerit të njeriut. Funksioni i monitorit të frekuencës së kalibruar (CFM) është të llogarisë frekuencat e vajrave esenciale si dhe pasojat e aplikimit të tyre. Bruce Tainio i Tainio Technology dhe Shefi i Departamentit të Bujqësisë në Universitetin e Uashingtonit Lindor zhvilluan këtë metodë. Monitori përdoret në Laboratorin e Vajrave Esenciale dhe në Universitetin Johns Hopkins ku studion lidhjen midis frekuencës dhe sëmundjes. Vajrat esencialë mund të ndihmojnë në rivendosjen e gjendjes dhe të tregojnë saktë kodin e ADN-së së qelizës. Është e nevojshme të përdoren vajra esencialë që janë 100% të cilësisë shumë të mirë dhe nëse është e mundur organike. Është zbuluar se vaji esencial i:

Livando: 118 MHz

Rozë: 320 MHz

Temjan: 147 MHz

Ravensara: 134 MHz

Myrrh: 105 MHz

Helichrysum: 181 MHz

Këto vajra esenciale janë shumë interesante për të përmirësuar frekuencën e njerëzve me shëndet të dobët.


Në vitin 2013, në Spitalin e Bashkuar të krishterë në Hong Kong në Departamentin e Ortopedisë dhe Traumatologjisë, Shuk Kwan Tang zbuloi në këtë studim përfitimet e vajrave esenciale të Bergamotit dhe Lavandës. 82 pjesëmarrës përdorën pika vajra esencialë livando dhe bergamot në formën e një sprej të holluar në një hidrosol livando dhe thithën vajrat esenciale të livandës dhe Bergamotit për të lehtësuar dhimbjet kronike, si dhe simptomat e ankthit dhe depresionit.

Pas 4 javësh trajtimi me vajra esencialë, ata vunë re shumë më pak stres, mendime negative dhe trishtim të thellë.

Ky studim konfirmoi fuqinë e vajrave esencialë për të vepruar kundër ankthit, depresionit dhe stresit.


Në vitin 2014, kirurgu Lillehe AS nga Universiteti i Minesotës kreu 15 studime sasiore duke përfshirë 11 prova të kontrolluara për të vlerësuar efektivitetin ose jo të vajrave esencialë të livandës në gjumë. Studiuesi zbuloi një veprim pozitiv të vajrave esencialë të livandës në gjumë. Një tjetër studim i fundit i botuar në Nursing In Critical Care kërkoi të vlerësonte efektet e vajit esencial të livandës në cilësinë e gjumit te pacientët në njësinë e kujdesit intensiv koronar. 60 pacientë thithën vaj esencial të livandës për 15 ditë. Veprimi pozitiv i vajit esencial të livandës ka rezultuar të jetë efektiv në cilësinë e gjumit.


Në vitin 2008 u krye një studim nga Shkolla e Shkencave Mjekësore të Universitetit të Durbanit në Afrikën e Jugut, i cili do të konfirmonte veprimin hipotensiv të vajit esencial të Helychrysum i cili do të përmirësonte gjendjen e enëve të gjakut duke reduktuar inflamacionin. Ky vaj esencial do të kishte një veprim pozitiv edhe në hipertensionin arterial. Studime të tjera të kryera nga Departamenti i Biologjisë në Universitetin Bozok në Turqi, vaji esencial Helichrysum përmban gjithashtu veti të jashtëzakonshme antibakteriale, antimikrobike dhe anti-mykotike.

Studiues të tjerë nga Departamenti i Farmacisë i Universitetit të Napolit në Itali kanë zbuluar se vaji esencial i Helichrysum ka një veprim antispazmatik për shkak të përbërjeve të tij etanolike të pranishme në lulen e Helichrysum dhe kjo gjithashtu mund të zvogëlojë ngërçet dhe dhimbjet e tretjes.


Vaji esencial i drurit të sandalit do të ishte shumë efektiv për lëkurën e pjekur. Një studim është publikuar nga The European Journal of Cancer Prevention i cili do të konfirmonte vetitë anti-inflamatore të vajit esencial të drurit të sandalit në lëkurë. Studiuesit kanë zbuluar se vaji esencial i drurit të sandalit ndihmon në uljen e numrit të papillomave dhe gjithashtu mund të ketë një veprim mbrojtës për të parandaluar kancerin e lëkurës.


Në vitin 2011, një studim i botuar në "Journal of Medical Microbiology" konfirmon se vaji esencial i livandës Viridis ka veti antimykotike shumë efektive për trajtimin e infeksioneve mykotike. Shkencëtarët në Universitetin e Coimbra në Portugali kanë përdorur vajin esencial të Lavender Viridis dhe kanë gjetur një efekt të fuqishëm antifungal kundër llojeve të kërpudhave përgjegjëse për infeksionet e zakonshme kërpudhore të lëkurës, thonjve dhe mukozave të tilla si mykoza vaginale. Studiuesit testuan vajin esencial të Lavandua Viridis kundër një game të gjerë kërpudhash patogjene, të njohura si dermafite, përgjegjëse për mykozat e lëkurës dhe lloje të ndryshme të Candida Albican. Dermofitet shkaktojnë infeksione të lëkurës, flokëve dhe thonjve sepse përdorin keratinën në këto inde për të marrë lëndë ushqyese. Këto pasoja mund të jenë infeksionet e këmbëve, kokës dhe thonjve të atletit. Gjithashtu, pas një përmbysjeje në ekuilibrin e florës vaginale, mund të shfaqet kandidiaza ose mykoza vaginale.

Në pacientët me imunitet të kompromentuar, lodhje të rëndë ose trajtime të caktuara me ilaçe, speciet Candida janë të afta të shkaktojnë infeksion serioz nëse qelizat e kërpudhave dalin në qarkullimin e gjakut.

Hulumtimet e mëtejshme janë bërë mbi vetitë e vajit esencial të Lavandula Viridis sui që mund të konfirmojnë përfitime të rëndësishme klinike ndaj antifungalëve konvencionalë, thonë studiuesit.


Në janar 2015 – U publikuan studime mbi vajin esencial të temjanit, i njohur për vetitë e tij anti-inflamatore, stimuluese për të forcuar mbrojtjen natyrore, anti-infektiv, anti-depresiv dhe efektiv në reduktimin e akneve dhe shenjave.

Studiuesit nga Universiteti i Leicesterit po studiojnë nga afër përfitimet e vajit esencial të temjanit dhe kanë vërejtur se ky vaj esencial do të kishte një ndikim pozitiv në reduktimin e përparimit të kancerit ovarian duke përdorur përbërjen AKBA (acetil-acid 11-keto-beta-boswellic ). Ky hulumtim i financuar nga Qeveria e Omanit tregoi aftësinë e vajit esencial të temjanit për të synuar qelizat e kancerit te pacientët me kancer ovarian. Studiuesja Kamla Al-Salmani komentoi “Pas studimit të përbërjes AKBA mbi qelizat e kancerit të vezoreve, ne jemi në gjendje të tregojmë se është efektiv në shkatërrimin e qelizave kancerogjene.

I njohur si Boswella serrata, vaji esencial i temjanit përdoret për vetitë e tij anti-inflamatore.

Provat klinike kanë demonstruar një trajtim të mundshëm për pacientët me kancer të trurit, gjirit, zorrës së trashë, pankreasit, prostatës dhe stomakut. Disa revista mjekësore si Carcinogèse dhe Plos One mbi përfitimet e vajit esencial të temjanit për të luftuar kancerin.

Sipas studiuesve në Qendrën Mjekësore të Universitetit Baylor në Dallas, efektet antikancerogjene të vajit esencial të temjanit janë pjesërisht për shkak të efektit të tij rregullues në sistemin qelizor epigjenetik, i cili mbështet përfitimet e tij terapeutike.

Shkencëtarët e kancerit të Baylor zbulojnë se vaji esencial i temjanit është një vaj esencial shumë interesant si për parandalimin ashtu edhe për trajtimin e kancerit.

Në vitin 2011, revista Cancer publikoi rezultatet e një sprove klinike që përfshinte 44 pacientë me edemë të trurit të cilët përdorën vaj esencial të temjanit. Rezultatet ishin shumë domethënëse: Reduktimi i edemës cerebrale me 75% për 60% të pacientëve pas trajtimit me 4200mg/ditë temjan.

Shkencëtarët po mendojnë të përshkruajnë më shumë këtë lloj trajtimi në vend të steroideve për pacientët me kancer që marrin trajtim me rrezatim.

Studimet janë në vazhdim. Vaji esencial i temjanit mund të ketë me të vërtetë një veprim në sistemin imunitar, sepse dy nga veprimet e tij qëndrojnë në përhapjen e limfociteve (qelizave të bardha të gjakut) duke mbajtur larg inflamacionin.

Për shkak të kësaj, vaji esencial i temjanit është shumë efektiv për pacientët me astmë kronike, sëmundje të Crohn, artrit reumatoid ose kolit ulceroz.


Në vitin 2015 është realizuar një projekt kërkimor në shkollat ​​bavareze të Gjermanisë. Disa klasa janë aromatizuar me shpërndarës vajra esencialë me bazë agrume që promovojnë mirëqenien, relaksimin dhe përqendrimin për mësuesit dhe fëmijët. 40% e studentëve konfirmuan se ishin më të relaksuar, më pak të lodhur, më pak të stresuar dhe më të vëmendshëm gjatë orës së mësimit. Gjashtë shkolla në Franconi, Gjermani morën pjesë në studim nga shkolla fillore në shkollën e mesme. Elke Inspruckner, themeluese e projektit, këshilltare shkollore, aromaterapiste dhe praktikuese e mjekësisë natyrore për shumë vite donte të promovonte përfitimet e vajrave esenciale dhe të përmirësonte mirëqenien e mësuesve dhe fëmijëve. Ajo gjithashtu dëshironte të përshtatte përzierjet e vajrave esenciale sipas situatave dhe nevojave. Eksperimenti filloi në vitin 2015 dhe zgjati rreth 2 muaj. Është demonstruar një mirëqenie, një relaksim i vërtetë, një përqendrim më i mirë dhe një cilësi thelbësore e atmosferës.

Vajrat esencialë të përdorur:

Vaji esencial i limonit: Freskues, qartëson mendimet, gjallërues.

Vaj esencial grejpfrut; Stimulues, lufta kundër humorit të keq.

Vaj esencial i portokallit të ëmbël: Redukton stresin, ankthin dhe qetëson nervat.

Beate Kern, profesoreshë në Universitetin e Hanoverit përdor gjithashtu vajra esencialë në difuzion gjatë seminareve të saj dhe vëren se pjesëmarrësit janë shumë më të përqendruar.

Në vitin 2017, një studim i botuar në Neuro Endcrinology Letters shpjegon se vajrat esenciale të Geraniumit dhe Rozës mund të ndikojnë në përqendrimin e estrogjeneve në pështymë tek gratë. Rekomandohet nga gratë që vuajnë nga simptomat e menopauzës të shkaktuara nga rënia e niveleve të sekretimit të estrogjenit në disa gra.


Në vitin 2011, në World Journal Of Gastroenterology, një studim zbulon se vaji esencial i xhenxhefilit stimulon zbrazjen e stomakut tek njerëzit që vuajnë nga dispepsi. Vetitë e tjera terapeutike të vajit esencial të xhenxhefilit janë të lehtësojë gazrat, të veprojë në të përzierat dhe të lehtësojë dhimbjet e barkut.


Në vitin 2013, në Universitetin e Mohaghegh Ardabili në Iran, Ali Rajabi, Profesor i Kirurgjisë kreu një studim të botuar në Journal Of The International Society Of Sports Nutrition. Ky studim zbulon se vaji esencial i mentes rrit përqendrimin e oksigjenit në tru dhe çon në performancë më të mirë fizike dhe më pak rraskapitje te atletët e shëndetshëm që konsumojnë vajin esencial të mentes për 10 ditë, por me shpejtësinë maksimum një ose dy pika në ditë. të vajit esencial të mentes.